Ομιλιες

Στ. Γκίκας: «Η Κοινωνία απαιτεί μία Έρευνα σε Βάθος για την Τραγωδία στα Τέμπη»

Τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την οποία ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε για την τραγωδία στα Τέμπη, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.  

Ο Βουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελληνική κοινωνία αναμένει από το πολιτικό σύστημα να διεξαχθεί με απόλυτη διαφάνεια μία έρευνα σε βάθος, προκειμένου να «βγουν στο φως» τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη. Τόνισε επίσης ότι οι πολίτες αναμένουν από την Κυβέρνηση διασφαλίσεις ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα στον ελληνικό σιδηρόδρομο, για το οποίο, όπως τόνισε, δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή.

Αναφερόμενος σε όσα έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα για την λειτουργία και την κατάσταση του σιδηρόδρομου, ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι γεννάται ένα σημαντικό ερώτημα αναφορικά με την απραξία μετά το δυστύχημα που έγινε τον Μάιο του 2017 στο Άδενδρο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ένα μήνα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, όπου υπήρξαν τέσσερις νεκροί, μέχρι και το καλοκαίρι του 2019, σταμάτησε κάθε επένδυση στον σιδηρόδρομο. Μάλιστα, η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προώθησε ούτε στο ελάχιστο τις εκκρεμείς συμβάσεις, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη εντύπωση και απορία. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Γκίκας ρώτησε τον κ. Γεραπετρίτη αν υπάρχει εξήγηση για την πλήρη απραξία της συγκεκριμένης περιόδου.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις ευθύνες που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η Βουλή θα πράξουν τα δέοντα ώστε να αποδοθούν εκεί που πρέπει. Σημείωσε ωστόσο ότι τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αποεπένδυση, το εκτελεσθέν έργο ήταν μικρό, ενώ υπήρξε και αποψίλωση του ανθρώπινου δυναμικού, ένας «κρίσιμος παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία του σιδηρόδρομου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσλήφθηκαν μόλις 25 σταθμάρχες, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 100.

Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας ρώτησε τον Υπουργό, αν το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης που έχει εγκατασταθεί κατά 70% διαθέτει τη δυνατότητα αυτόματης πέδησης των τρένων, όταν κινούνται στην ίδια γραμμή, με τον Υπουργό να απαντά καταφατικά. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γκίκας επανέλαβε την απαίτηση των πολιτών να γίνει μία έρευνα σε βάθος που θα αποκαλύψει όλες τις διαχρονικές ευθύνες και τα κακώς κείμενα στην υλοποίηση των Συμβάσεων και στην λειτουργία του σιδηροδρόμου. Τόνισε ότι τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η Κυβέρνηση κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.