Στ. Γκίκας: «Η Μικρασιατική Καταστροφή έμελλε να σημαδέψει την Ιστορία μας»

Με αφορμή την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συμπληρώνεται ένας αιώνας από την Μικρασιατική Καταστροφή, ενός εξαιρετικά βίαιου γεγονότος που έμελλε να σημαδέψει την Ιστορία μας. Τα ιστορικά γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα: λεηλασίες σπιτιών, επιχειρήσεων, περιουσιών και Ναών, θηριωδίες, αιχμαλωσίες, άγριες δολοφονίες χιλιάδων Ελλήνων που επί αιώνες ζούσαν στην Μικρά Ασία έχοντας ρίζες στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Οι στρατιώτες του Κεμάλ Ατατούρκ έδειξαν μία βίαιη και απάνθρωπη συμπεριφορά που κατέληξε στην ολοκληρωτική καταστροφή της ακμάζουσας Σμύρνης.

Ακολούθησε η προσφυγιά 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, επιμένοντας τεράστιες δυσκολίες, φτώχεια, αρρώστιες και χείριστες συνθήκες διαβίωσης.

Οι Μικρασιάτες πάλεψαν για να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία, εργάστηκαν σκληρά και μεγαλούργησαν, ενώ εμπλούτισαν παράλληλα τον Ελλαδικό πολιτισμό σε πολλούς τομείς τους οποίους σήμερα θεωρούμε ανυπόστατο κομμάτι μας.

Σήμερα, την Ημέρα Μνήμης η οποία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998, τιμούμε τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων Μικρασιατών από το Τουρκικό Κράτος, αλλά και τους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρίδες τους, αναζητώντας ασφάλεια στην Ελλάδα.»