Δελτια Τυπου

Στ. Γκίκας σε Υφυπ. Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη: «Θέσπιση «Τέλους Πολιτισμού» για την Στήριξη και Διαφύλαξη του Πολιτιστικού Αποθέματος της Κέρκυρας»

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νίκο Γιατρομανωλάκη ο οποίος επισκέπτεται την Κέρκυρα, είχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας, ενώ συμμετείχε και στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Δημαρχείο με εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων της Κέρκυρας, την οποία συντόνισε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου.

Στην σύσκεψη έγινε ευρεία συζήτηση για θέματα που αφορούν στον τοπικό Πολιτισμό, αλλά και στις Πολιτιστικές Υποδομές του νησιού μας. Από την πλευρά των φορέων επισημάνθηκαν ζητήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις.

Στην τοποθέτησή του ο Στέφανος Γκίκας τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός «Τέλους Πολιτισμού» για την στήριξη των Πολιτιστικών Σωματείων και τη διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κέρκυρας. Το εν λόγω τέλος θα μπορούσε να είναι μέρος του «Τέλους Διαμονής» που καταβάλλουν οι επισκέπτες του νησιού μας. Ο Βουλευτής σημείωσε ότι η θέσπιση του «Τέλους Πολιτισμού» δικαιολογείται από το γεγονός ότι η Κέρκυρα κατέχει την μοναδικότητα, η Παλιά Πόλη της, να αποτελεί μνημείο της Unesco, ενώ είναι παράλληλα η μοναδική ζώσα πόλη της Ελλάδας που είναι μνημείο της Unesco.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας, στον οποίο έχουν ενταχθεί οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα ένταξης και άλλων ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών και γνωρισμάτων της Κέρκυρας, όπως είναι τα πολυφωνικά συγκροτήματα, αλλά και τα ιδιαίτερα έθιμα του τόπου που χάνονται στο βάθος των αιώνων, όπως ο «Χορός των Παπάδων» στην Επίσκεψη κ.α.

Ο Στέφανος Γκίκας ζήτησε επίσης από τον Υφυπουργό να εξεταστεί η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των πολιτιστικών φορέων σε ετήσια βάση, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους και η ενεργότερη συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα της Κέρκυρας.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης στάθηκε στα προβλήματα που επισημάνθηκαν από την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και τους φορείς και σημείωσε ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει τα ζητήματα του Σύγχρονου Πολιτισμού βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής. Ανέφερε ότι ο Πολιτισμός είναι συνυφασμένος με την Ανάπτυξη ενός τόπου και επισήμανε την ανάγκη εκπόνησης ξεχωριστού Master Plan για τον Πολιτισμό σε κάθε περιοχή της χώρας μας.

Δήλωσε δε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της Κέρκυρας για να προωθηθούν τα ζητήματα που τέθηκαν κατά την συνάντηση.

Σημειώνεται ότι ο Υφυπουργός Πολιτισμού θα εγκαινιάσει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας.