Στ. Γκίκας: «Σημαντική Μείωση των εκκρεμών Συντάξεων»

Νέα στοιχεία δημοσίευσαν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο ΕΦΚΑ που αποδεικνύουν την επίτευξη σημαντικής επιτάχυνσης στη διαδικασία απονομής συντάξεων και μείωσης των εκκρεμών συντάξεων προηγούμενων ετών.

 

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Επί χρόνια, χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνταν περιμένοντας υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα για την απονομή της σύνταξής τους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που φανέρωνε τα σοβαρότατα διοικητικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρχαν στον ΕΦΚΑ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του Φορέα να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο εργασίας.

 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έθεσε από το 2019 τον στόχο μείωσης του χρόνου αναμονής, εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων και καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Για την επίτευξη του στόχου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ εργάστηκαν εντατικά και μεθοδικά, με τα στοιχεία να μαρτυρούν ότι καταγράφεται σπουδαία πρόοδος.

 

Συγκεκριμένα:


  • Έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων κύριας σύνταξης που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Οι εκκρεμότητες των ετών 2016, 2017, 2018 και 2019 έχουν σχεδόν μηδενιστεί, έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων του 2020 και το 91% του 2021.


  • Έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και τον Μάιο του 2022.


  • Το πρώτο 8μηνο του 2022 εκδόθηκαν 188.000 αποφάσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή 25.000 περισσότερες από ότι εκδόθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και 65.000 περισσότερες σε σχέσεις με το 2019.


  • Τον Αύγουστο του 2022 εκδόθηκαν περισσότερες από 20.000 συντάξεις, δηλαδή 55% περισσότερες από τον Αύγουστο του 2021 και 100% περισσότερες από τον Αύγουστο του 2020.

 

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και εισάγοντας την συνεργασία με δικηγόρους και λογιστές, ο ΕΦΚΑ αφήνει πίσω του την περίοδο που αποτελούσε τον πιο προβληματικό φορέα του Δημοσίου, όπου η διαχείριση του τεραστίου όγκου αρμοδιοτήτων και υποθέσεων ήταν αδύνατον να δρομολογηθεί με ομαλό τρόπο.

 

Η Κυβέρνησή μας και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνεχίζει την μεθοδική δουλειά για την διόρθωση των δυσλειτουργιών που είχε από την γέννησή του ο ΕΦΚΑ, ώστε να εξελιχθεί σε έναν αποτελεσματικό, λειτουργικό και φιλικό προς τον πολίτη Δημόσιο Φορέα.»