Δελτια Τυπου

Στ. Γκίκας: «Συμβασιοποιούνται οι Μελέτες για την Αποκατάσταση της Βενετσιάνικης Κρήνης στο Κομπίτσι»

Επίσκεψη στη Βενετσιάνικη Κρήνη στο Κομπίτσι, πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Κώστα Ζορμπά, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Χρήστου Ζάχου και Αρχαιολόγων της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Μετά την ενημέρωση που είχε ο Βουλευτής για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του Μνημείου, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε και διασφάλισε τη χρηματοδότηση των μελετών για την αποκατάσταση του Μνημείου, ύψους 60.000 €. Σημειώνεται ότι η σχετική Σύμβαση με τον μελετητή θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξεκινήσει η εκπόνηση των μελετών. Επιπρόσθετα, την προσεχή εβδομάδα, με μέριμνα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και με την παρουσία Αρχαιολόγων, ο χώρος θα καθαριστεί από τους καλαμιώνες και τα φερτά υλικά.

Ο Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την ικανοποίηση μου, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τη χρηματοδότηση των αρχιτεκτονικών, στατικών και γεωτεχνικών μελετών για τη διάσωση και αποκατάσταση της Βενετσιάνικης Κρήνης στο Κομπίτσι. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η συμβασιοποίηση της μελέτης από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία – σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα – θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Εν συνεχεία θα καταβληθεί προσπάθεια,προκειμένου να ενταχθείη ολοκληρωμένη μελέτη είτε στο ΕΣΠΑ 2021-2027της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είτε σε Αναστηλωτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να εκτελεστούν τα έργα διάσωσης και αποκατάστασης.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, Διαμάντω Ρηγάκου και φυσικά την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία ενέκρινε τη χρηματοδότηση των μελετών με πόρους του Υπουργείου, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Κέρκυρα αυτό το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς μνημείο