Στ. Γκίκας: ««Το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο Περιλαμβάνει Χρήσιμες Διατάξεις που Αποτελούσαν Πάγια Αιτήματα Πολιτών »»
[wonderplugin_video iframe=”https://youtu.be/uT0XIvT3aE4″ lightbox=0 lightboxsize=1 lightboxwidth=960 lightboxheight=540 autoopen=0 autoopendelay=0 autoclose=0 lightboxtitle=”” lightboxgroup=”” lightboxshownavigation=0 showimage=”” lightboxoptions=”” videowidth=600 videoheight=400 keepaspectratio=1 autoplay=0 loop=0 videocss=”position:relative;display:block;background-color:#000;overflow:hidden;max-width:100%;margin:0 auto;” playbutton=”https://stefanosgikas.com/wp-content/plugins/wonderplugin-video-embed/engine/playvideo-64-64-0.png”]
Oμιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο: «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την Ομιλία του λέγοντας, πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, ρυθμίζοντας σειρά ζητημάτων που αφορούν σε διαφορετικές ομάδες ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Ειδικότερα, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο αφενός αποκαθίσταται μια κοινωνική αδικία και αφετέρου, δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο στις γυναίκες για να αποκτήσουν παιδιά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.
Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα των δικαιούχων εποχικού επιδόματος να εργάζονται χωρίς να απωλέσουν το επίδομα ανεργίας. Η ρύθμιση, όπως είπε ο κ. Γκίκας, ευνοεί την περιστασιακή εργασία για όσους την επιθυμούν, ενώ αποτρέπει τη μαύρη εργασία που είναι η συνήθης πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις. Τόνισε ότι το μέτρο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα.
Στη συνέχεια, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στις διατάξεις που αφορούν στην κατάργηση της περικοπής της σύνταξης κατά 30% των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν. Όπως είπε, πρόκειται για ρύθμιση που αυξάνει την αγοραστική δύναμη της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων και παράλληλα καταπολεμά την αδήλωτη εργασία.
Ακολούθως, ο κ. Γκίκας μίλησε για το θέμα που απασχολεί μεγάλη ομάδα συνταξιούχων, που είναι η μακροχρόνια αναμονή για απονομή επικουρικής σύνταξης. Με το παρόν νομοσχέδιο ενοποιούνται οι κανόνες και τίθεται ως μοναδική προϋπόθεση για τη θεμελίωση επικουρικής σύνταξης, η συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης στον επικουρικό φορέα. Όπως είπε ο κ. Γκίκας, εκτιμάται, πως με αυτόν τον τρόπο θα εκκαθαριστούν 15.000 αιτήματα που χρονίζουν.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης(ΤΕΑ), λέγοντας πως με τον παρόν νομοσχέδιο, απλοποιούνται οι κανονιστικές ρυθμίσεις και γίνεται μια προσπάθεια ώστε να γίνουν περισσότερο θελκτικά σε μεγαλύτερη μερίδα εργαζομένων.
Τέλος, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην υπό προϋποθέσεις αύξηση του ανώτατου ορίου οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση, από €20.000 σε €30.000 και στην ασφάλιση ιδιοκτητών Τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων, οι οποίοι αν είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, θα υπάγονται στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ και όχι στον π. ΟΑΕΕ.
Κλείνοντας, ο κ. Γκίκας είπε πως το προς ψήφιση νομοσχέδιο, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.