Συνάντηση Στ. Γκίκα με Ευριπίδη Στυλιανίδη

«Τα Διαπόντια Νησιά εξαιρούνται από την απαγόρευση της Τρόικα για προσλήψεις»
Τετάρτη, 19 Δεκέμβριος 2012
Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, είχε πριν από λίγες ημέρες ο Αν. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. Κατά τη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών ετέθησαν από τον κ. Γκίκα μια σειρά από θέματα σχετικά με την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και επιδόθηκε σχετική επιστολή. Τα κύρια σημεία της επιστολής αναφέρονται στο χωροταξικό, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά, καθώς και στην έλλειψη φορέα διαχείρισης για τις μικρές λιμενικές υποδομές στο νησί μας.

Συγκεκριμένα, για τα προβλήματα των μικρών νησιών ο κ. Γκίκας αναφέρει: «Επειδή τα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες των μικρών νησιών είναι πολύ σοβαρά και ουσιώδη και έχουν και εθνική διάσταση, επισυνάπτω συνημμένα 6 προτάσεις που αν εφαρμοστούν θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στα 10 μικρά νησιά τα οποία δεν έγιναν Δήμοι με τον «Καλλικράτη» (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι, Καστός, Κάλαμος, Αντικύθυρα, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Ηρακλειά). Επισημαίνω επίσης το δίκαιο αίτημα των 10 Αντιδημάρχων των νησιών αυτών, για την διατήρηση της αντιμισθίας τους». Να σημειωθεί, ότι οι προτάσεις αφορούν σε οικονομικά θέματα (π.χ. αυτόνομη σύνταξη προϋπολογισμού για κάθε νησί, προτεραιότητα στα κονδύλια ΕΣΠΑ κ.α.), στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των Αντιδημάρχων των μικρών νησιών, και στην εξαίρεση των μικρών νησιών από την απαγόρευση της Τρόικα για προσλήψεις.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Γκίκας αναφέρει: «Απαιτείται το συντομότερο η δημιουργία φορέα διαχείρισης για τις μικρές λιμενικές υποδομές που υπάρχουν στην Κέρκυρα και οι οποίες ξεπερνούν τις 30! Το θέμα είναι ευρύτερο και θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά, είτε με την δημιουργία ανεξάρτητης Διεύθυνσης σε Δήμο ή Περιφέρεια, είτε με τη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα εξετάσει με προσοχή τις προτάσεις για τα μικρά νησιά, ενώ ανακοίνωσε ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατατίθεται στη Βουλή, τα μικρά νησιά εξαιρούνται από την απαγόρευση των προσλήψεων. Επί του θέματος των «ορφανών» λιμενικών υποδομών τόνισε ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί με την δημιουργία ανεξάρτητης Διεύθυνσης Μικρολιμενικών Υποδομών που θα υπάγεται ανάλογα στην Περιφέρεια ή στο Δήμο.

Ολοκληρώνοντας την συνάντηση ο Στέφανος Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα σήμερα, μετά από αίτησή μου με τον Υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, για να του θέσω υπόψη φλέγοντα ζητήματα που σχετίζονται με τον «Καλλικράτη» και που απασχολούν τους πολίτες του νησιού μας. Κυρίως του εξέθεσα τα προβλήματα των μικρών νησιών, όπως τα Διαπόντια, και του επέδωσα κείμενο 6 προτάσεων για την βελτίωση της κατάστασης. Συζητήσαμε επίσης το ζήτημα των «ορφανών» λιμενικών υποδομών και πρόσθεσα και εγώ τη φωνή μου σε αυτές των τοπικών μας αρχών, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος στην Κέρκυρα, που διαθέτει 33 «ορφανά» λιμάνια. Ανέφερα τέλος στον Υπουργό την άποψή μου για το χωροταξικό, ότι δηλαδή για την ΠΕ Κέρκυρας, η δημιουργία 3 – 4 Δήμων στο νησί, καθώς και ενός ανεξάρτητου «Δήμου Διαποντίων Νήσων» θα υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τον Θεσμό προς όφελος των πολιτών, αλλά και του Κράτους. Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον φίλο Ευριπίδη Στυλιανίδη για την προθυμία που έδειξε να εξετάσει τα ζητήματα που έθεσα και ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις».

Ο κ. Γκίκας συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Άγγελο Συρίγο, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας, ορκωμοσίας ομογενών κλπ.