Τα Διαπόντια Νησιά αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, από την Πολιτεία. Όσο γρηγορότερα το αντιληφθούν αυτό οι “ταγοί”, τόσο το καλύτερο

Επίσκεψη στα Διαπόντια Νησιά πραγματοποίησε τις προηγούμενες δύο ημέρες ο πρ. Βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας. Ο κ. Γκίκας   συναντήθηκε με κατοίκους και των 3 νησιών, άκουσε τα προβλήματά τους και δεσμεύθηκε ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, θα βοηθήσει στην προώθηση λύσεων. Υπενθύμισε επίσης την περσινή του πρωτοβουλία στην Βουλή, για ένταξη των Διαποντίων Νήσων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, που όμως απέρριψε ο κ. Τσίπρας. 

Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Γκίκας μεταξύ άλλων δήλωσε:

“Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ αυτή την εβδομάδα και τα 3 ακριτικά νησιά μας και να συναντηθώ με τους φίλους κατοίκους, όπου συζητήσαμε για τα αυτονόητα. Λιμάνια, γιατρό, ύδρευση, απορρίμματα, συγκοινωνίες, συρρίκνωση πληθυσμού, έλλειψη κινήτρων, κλπ. 
Παρά τα όποια βήματα και προσπάθειες γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η γενική κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική, κρινόμενη εκ του αποτελέσματος. 
Τα Διαπόντια, με την τεράστια γεωπολιτική σημασία για την χώρα μας, με την Αλβανία να αμφισβητεί ακόμη και την υφαλοκρηπίδα των νησιών, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, από την Πολιτεία. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν αυτό οι “ταγοί”, τόσο το καλύτερο και το ζήτημα είναι δυστυχώς διαχρονικό. Πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να σταματήσει η πληθυσμιακή συρρίκνωση, να βελτιωθούν οι υποδομές και η θαλάσσια συγκοινωνία.
Θυμίζω ότι πέρσι τον Αύγουστο κατέθεσα στη Βουλή Τροπολογία – την οποία προς τιμήν τους υπέγραψαν και οι άλλοι Βουλευτές της Κέρκυρας Στέφανος Σαμοίλης και Φωτεινή Βάκη – για ένταξη των Διαποντίων στο καθεστώς του χαμηλού ΦΠΑ, επικαλούμενος μάλιστα και Εθνικούς λόγους. Όμως οι κκ Τσίπρας και Τσακαλώτος την απέρριψαν, παρότι το δημοσιονομικό κόστος ήταν μικρό.

Πιστεύω ότι τα Διαπόντια Νησιά διαθέτουν τεράστια δυναμική ανάπτυξης – ορθολογικής ανάπτυξης – και αν προσεχτούν από την Πολιτεία, μπορεί σε λίγα χρόνια να έχουμε ροή επαναπατρισμού, που θα ήταν ευχής έργο.”.