Δελτια Τυπου

Τα προβλήματα του Νοσοκομείου έθεσε ο Στέφανος Γκίκας στη νέα Υφυπουργό Υγείας Κατερίνα Παπακώστα

Πέμπτη, 17 Ιούλιος 2014
Συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας Κατερίνα Παπακώστα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας, είχε χθες στην Αθήνα ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, ο οποίος έθεσε μετ’ επιτάσεως τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (ΓΝΚ) και ιδίως το θέμα της έλλειψης προσωπικού.

Ο κ. Γκίκας παρέδωσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υπόμνημα με τα προβλήματα των Υπηρεσιών και Δομών Υγείας στην Κέρκυρα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το ΓΝΚ εξυπηρετεί, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και τους εκατοντάδες χιλιάδες των επισκεπτών της Κέρκυρας. Τα τελευταία χρόνια με τις συνταξιοδοτήσεις, το μόνιμο προσωπικό έχει απομειωθεί σε οριακό σημείο. Απαιτείται συνεπώς η πρόσληψη μονίμου προσωπικού, ως σχετική απόφαση του ΔΣ.

Το ΓΝΚ διαθέτει σημαντικές δομές ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα διαθέτει 5 Οικοτροφεία και 2 Ξενώνες. Η εύρυθμη λειτουργία τους και η επαρκής χρηματοδότησή τους θα πρέπει να διασφαλιστεί. Ενίοτε παρατηρούνται ελλείψεις.

Εκτιμάται ως απαραίτητη η ρύθμιση του θέματος με τους Αγροτικούς Ιατρούς στα Διαπόντια Νησιά. Η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον ορισμό επιπλέον κινήτρων είναι αναγκαία. Το θέμα είναι φλέγον και έχει εθνική διάσταση καθότι τα Διαπόντια αποτελούν εθνικά σύνορα και νησιά μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

Να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ τα κτήρια του ιστορικού Ψυχιατρείου Κέρκυρας, αφενός για λόγους ιστορικούς και πολιτιστικούς, αλλά και διότι θα δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα σε αρκετές Δομές Υγείας που στεγάζονται εκεί, αλλά και με το Campus του Ιονίου Πανεπιστημίου.».

Ο κ. Γκίκας ζήτησε επίσης την άμεση πρόσληψη Επικουρικού Ιατρικού & Νοσηλευτικού Προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, ή εν τέλει, την παράταση των υφισταμένων συμβάσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της δημιουργίας Αιμοδυναμικού Τμήματος στο ΓΝΚ, αφού το 65% των διακομιδών προς άλλα Νοσοκομεία, αναφέρονται σε περιστατικά αιμοδυναμικού τμήματος.

Η κα Παπακώστα διαβεβαίωσε τον κ. Γκίκα ότι θα εξετάσει όλα τα θέματα και θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις, ενώ συμφωνήθηκε νέα συνάντηση αρχές Σεπτεμβρίου.

Μετά την επίσκεψη ερωτηθείς από δημοσιογράφους τοπικών ΜΜΕ για τους Επικουρικούς Ιατρούς, ο κ. Γκίκας δήλωσε:

«Όπως με ενημέρωσε η κα Υφυπουργός, ψηφίστηκε αυτές τις μέρες στη Βουλή – βεβαίως το σχετικό ΦΕΚ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη – διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι στην περίπτωση που θέσεις Επικουρικών Ιατρών προκηρυχθούν και καλυφθούν, η θητεία των υπηρετούντων Επικουρικών Ιατρών παρατείνεται υποχρεωτικά μέχρι την κάλυψη των θέσεων από τους Επικουρικούς Ιατρούς που διορίζονται, για χρονικό διάστημα όμως που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Αυτή η διάταξη είναι σαφώς θετική.».