Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για αρκετά έργα στην Κερκυραϊκή ύπαιθρο. Έρχονται σημαντικά προγράμματα για την ανάδειξη του αγροτικού και αγροτουριστικού τομέα

Κυριακή, 19 Οκτώβριος 2014
Συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Ιατρίδη είχε την περασμένη Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα, ο Στέφανος Γκίκας. Ο κ. Γκίκας ενημερώθηκε από τον Ειδικό Γραμματέα για τα Προγράμματα Επιδοτήσεων της νέας προγραμματικής περιόδου που ευρίσκονται στην διαδικασία έγκρισης, ενώ παρουσιάστηκαν εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από τα υπόλοιπα του προγράμματος «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2007-2013», που αφορούν στα Μέτρα: 321 «Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό» και 322 «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών». Τα προγράμματα της επόμενης περιόδου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, που εφόσον αξιοποιηθούν θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου μας, ενώ «δικαιούχοι» για τα Μέτρα 321 και 322 είναι οι πρ. Δήμοι Φαιάκων, Κασσωπαίων και Θιναλίου.

Μετά την επίσκεψη ο κ. Γκίκας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον φίλο Δημήτρη Ιατρίδη, ο οποίος με ενημέρωσε για τα προγράμματα κοινοτικών πόρων που θα είναι διαθέσιμα την επόμενη προγραμματική περίοδο και που σίγουρα ενδιαφέρουν πολλούς Κερκυραίους πολίτες, αγρότες και επιχειρηματίες. Περιλαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, του αγροτουρισμού, νέων αγροτών, προγράμματα ενίσχυσης μεταποιητικών επιχειρήσεων κ.α. Στις αρχές του χρόνου που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εγκρίσεων, θα γίνουν οι ανακοινώσεις και θα βγουν και οι προκηρύξεις.

Αυτό όμως που είναι επείγον και που θεωρώ ότι δίδεται στον Δήμο μια χρυσή ευκαιρία για να αντλήσει άμεσα χρήματα, είναι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα – ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ – και αφορά σε έργα των Μέτρων 321 (όπως: ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων, εγγειοβελτιωτικά έργα, εκσυγχρονισμός αρδρευτικών δικτύων, αντλιοστασίων κλπ, έργα διευθέτησης χειμάρρων, έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας κ.α.) και 322 (όπως: παρεμβάσεις σε χώρους πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διαμόρφωση υπαίθριων δημοτικών χώρων, πλακοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, δενδροφυτεύσεις, εγκατάσταση πρασίνου, κατασκευή βρύσης, τοποθέτηση παιδικής χαράς κλπ.). Προϋπόθεση φυσικά η ύπαρξη μελετών και για τις δράσεις του Μέτρου 322 σχεδίων αναβάθμισης των περιοχών. Θεωρώ ότι η άμεση κινητοποίηση της Δημοτικής αρχής μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την άντληση σημαντικών πόρων για αρκετά έργα – της τάξεως των 100 – 300 χιλιάδων ευρώ έκαστο – για τους 3 Δήμους του Βορρά που είχαν προεπιλεγεί για το πρόγραμμα.

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα συναντήσω τον κ. Δήμαρχο και θα του θέσω υπόψη τα ανωτέρω».

Εξάλλου ο κ. Γκίκας στο πλαίσιο των επαφών του με Θεσμικούς παράγοντες, επισκέφτηκε στο γραφείο του, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη, από τον οποίο μεταξύ άλλων, ζήτησε την δημιουργία Τμήματος Μεταγωγών της ΕΛΑΣ στην Κέρκυρα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και του νέου οργανογράμματος του Σώματος. Ζήτησε επίσης να επισπευθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης του νέου Αστυνομικού μεγάρου στο παλιό Νοσοκομείο και για το λόγο αυτό απέστειλε και σχετική επιστολή προς την Πολιτική Ηγεσία. Όπως δήλωσε ο κ. Γκίκας: «Και τα δύο θέματα εξετάζονται με θετική προσέγγιση τόσο από την πολιτική όσο και από την φυσική ηγεσία. Αναμένονται σύντομα εξελίξεις.»