Δελτια ΤυπουΟμιλιες

Ομιλία του Βουλευτή Κέρκυρας Στ. Γκίκα στην Βουλή για το Ν/Σ για τον εκδημοκρατισμό της διοίκησης

Πέμπτη, 07 Μάιος 2015
Ο Στ. Γκίκας μεταφέρει την ανησυχία των Κερκυραίων επιχειρηματιών στην Βουλή

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας στην Συνεδρίαση για το σχέδιο νόμου: «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Γκίκας άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση, γιατί αντί να καταθέτει στην Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδια τα οποία προωθούν την ανάπτυξη της οικονομίας και την μείωση της ανεργίας, ασχολείται με άσχετα και μη επείγοντα θέματα όπως είναι η αποποινικοποίηση της «κουκούλας», οι δήθεν «δημοκρατικότερες» αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση, κ.α.

«Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα κλείνουμε ακριβώς τρεις μήνες από την Ορκωμοσία αυτής της Βουλής. Σ’ αυτούς τους τρεις μήνες έχουν κατατεθεί ορισμένα νομοσχέδια, τα κυριότερα εκ των οποίων, όμως, ήταν το προπροηγούμενο που ουσιαστικά αποφυλάκιζε το Σάββα Ξηρό και αποποινικοποιούσε την «κουκούλα» και το σημερινό το οποίο έχει διατάξεις που κάποιες απ’ αυτές είναι μεν θετικές – όπως αυτές για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και για την πάταξη της γραφειοκρατίας- αλλά έχει και διατάξεις οι οποίες μας επιστρέφουν πολλά χρόνια πίσω.

Ερωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα; Αυτούς τους τρεις μήνες δεν είχατε να προσκομίσετε στην Ελληνική Βουλή ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας ή ένα καινούργιο επενδυτικό νόμο, για να μπορέσουν επιτέλους οι επενδύσεις να πάρουν το δρόμο τους; Ο «εκδημοκρατισμός» του Δημοσίου είναι το πρόβλημά μας;

Βεβαίως, ξεκινάμε από διαφορετική αφετηρία. Για μας η ανάπτυξη – ακριβώς επειδή ανήκουμε στο δυτικό κόσμο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση – προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, πρέπει να στηριχθούν οι επενδύσεις και μάλιστα οι άμεσες επενδύσεις.

Είναι τυχαίο ότι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία στα χρόνια του μνημονίου αύξησαν, υπερδιπλασίασαν – για να μην πω υπερτριπλασίασαν- τις άμεσες επενδύσεις; Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς να προσκομίσετε πιο σημαντικά νομοσχέδια τα οποία να ανταποκρίνονται στα μηνύματα των καιρών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή τη στιγμή η αγορά έχει τελειώσει, έχει «πεθάνει», έχει στερέψει. Δεν μπορείς να πάρεις τίποτα με πίστωση. Οι τράπεζες δεν δίνουν ούτε τις δόσεις των εγκεκριμένων δανείων.

Προέρχομαι –όπως γνωρίζετε- από την Κέρκυρα, που είναι τουριστική περιοχή. Μεταφέρω στην Εθνική Αντιπροσωπεία, την αγωνία και τον προβληματισμό όλων των Κερκυραίων επιχειρηματιών, ιδία των μικρομεσαίων, που περιμένουν πώς και πώς να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα και ήδη πτώση στις προκρατήσεις και εν πάση περιπτώσει δεν φαίνεται φως στο τούνελ.

Και ερχόσαστε τώρα εσείς με ένα νομοσχέδιο, που καταργείτε, άμεσα κιόλας, τις Ανεξάρτητες Αρχές, επαναφέρετε το συνδικαλισμό στα αμαρτωλά όρια του παρελθόντος και μια σειρά από άλλες οπισθοδρομικές διατάξεις.

Θα ξεκινήσω τη μικρή μου τοποθέτηση με τον τίτλο που έχει αυτό το νομοσχέδιο. Είναι παραπλανητικός. Τι σημαίνει «εκδημοκρατισμός της Δημόσιας Διοίκησης»; Δηλαδή τι υπονοείτε; Ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν δημοκρατική ευαισθησία;

Νομίζω ότι και αυτός ο τίτλος εντάσσεται στο όλο επικοινωνιακό πλέγμα που έχετε ξεδιπλώσει αυτούς τους τρεις μήνες. Σας «βγάζω το καπέλο», γιατί επικοινωνιακά τα πάτε πάρα πολύ καλά, αλλά αποφεύγετε την ουσία.

Πέραν τούτου, θα μιλήσω για δύο άρθρα, τα οποία πραγματικά με εντυπωσίασαν. Είναι τα άρθρα που ξεκινούν με το «Σε καμία περίπτωση δεν…», κατά το αλήστου μνήμης «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Στο άρθρο 1: «Σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλεται πολιτική επιστράτευση…» και στο άρθρο 6: «Σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά η άσκηση συνδικαλιστικής δράσης….».

Να σας θυμίσω εικόνες σε διοικητικά συμβούλια μεγάλων οργανισμών του δημοσίου όπου έμπαιναν οι συνδικαλιστές, πετούσαν τα μικρόφωνα στους Προέδρους και τα μέλη του Δ.Σ. για να περάσουν τα όποια –μπορεί και δίκαια- αιτήματά τους; Αυτό δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά;

Θεωρώ, λοιπόν, ότι με διατάξεις αυτού του τύπου επιστρέφουμε πολλά χρόνια πίσω. Αυτό που έχει ανάγκη η Χώρα, είναι ένα κράτος το οποίο θα υπηρετεί τον πολίτη και όχι ένα κράτος που θα είναι δυνάστης του πολίτη.

Γι’ αυτό και όλες οι διατάξεις που φέρνετε, όπως είπαμε και προηγουμένως, για την πάταξη της γραφειοκρατίας και για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, βεβαίως και πρέπει να μας βρίσκουν σύμφωνους.

Έρχομαι σε ένα άλλο ζήτημα και ρωτώ: Είναι κατανοητό ότι επιχειρείτε να αποκαταστήσετε τις αδικίες και εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα συμφωνήσω ότι όλα αυτά τα χρόνια του μνημονίου, υπήρξαν κατάφορες αδικίες, αλλά ο τρόπος να αποκαταστήσεις τις αδικίες είναι να προσλάβεις όλους αυτούς τους ανθρώπους στις προηγούμενες θέσεις τους; Δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε ευρύτερη κινητικότητα, να καλυφθούν τουλάχιστον σημαντικά κενά;

Κύριε Υπουργέ, προβλέπεται στον φετινό προϋπολογισμό η πρόσληψη δεκαπέντε χιλιάδων νέων παιδιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ακριβώς θα καλύψουν τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης στις νέες τεχνολογίες, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει μία χρυσή τομή σε κάθε σας απόφαση, γιατί η κάθε «παλιά» πρόσληψη, στερεί μια νέα…

Τέλος, το να καταργείται αυτοδίκαια η αργία, όταν κάποιος υπάλληλος έχει πέσει σε κάποιο αυταπόδεικτα σοβαρό παράπτωμα και δεν προφυλακίζεται, είναι λάθος. Φανταστείτε υπάλληλος ο οποίος μπορεί να διώκεται για απάτη, για υπεξαίρεση, για κλοπή, την επόμενη μέρα να συνεχίζει να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του. Πώς θα τον αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοί του; Υπηρετεί αυτό την Δικαιοσύνη; Είναι αυτό Δημοκρατία; Δεν νομίζω.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σχολιάσω την κατάργηση των Ανεξάρτητων Αρχών λόγω του ορίου ηλικίας. Ξεκινήσατε με την κατάργηση του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς. Θεωρώ ότι είναι λάθος, σήμερα που η χώρα βρίσκεται εδώ που βρίσκεται, να καταργούμε Ανεξάρτητες Αρχές στο μέσο της θητείας τους. Περνάμε ένα λάθος μήνυμα στην Ευρώπη, ένα λάθος μήνυμα στους πολίτες. Οφείλουμε και πρέπει να σεβαστούμε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ξεδιπλώσει όλα αυτά τα χρόνια τις κατευθύνσεις και τις πολιτικές τους, κάνοντας σωστά τη δουλειά τους, ώστε να ολοκληρώσουν, κύριε Υπουργέ, τη θητεία τους και μετά βεβαίως να επανέλθουμε στο θέμα της ηλικίας.

Κλείνω με μια παρατήρηση. Συμφωνώ με την επιχειρηματολογία του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου για το θέμα του χρέους.

Θα πω μόνο τούτο: Ένα χρέος χαρακτηρίζεται βιώσιμο όχι μόνον λόγω του μεγέθους του, αλλά του κόστους εξυπηρέτησής του. Στο χέρι σας είναι λοιπόν να διαπραγματευθείτε για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Ευχαριστώ πολύ.»