Δελτια Τυπου

Στ. Γκίκας: «Έργα άνω των 30 εκατ. Ευρώ για την Επιχειρησιακή Αναβάθμιση του Αεροδρομίου μας»

Επίσκεψη στο εργοτάξιο του Αεροδρομίου Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας» πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας, κατά την οποία είχε ενδελεχή ενημέρωση από τον Αερολιμενάρχη Σπύρο Κωστούρο και τους εργολάβους του έργου.

Από την ενημέρωση διεφάνη η αναγκαιότητα της δυνατόν ταχύτερης αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Αεροδρομίου, η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια απαίτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (European Aviation Safety Agency – EASA).

Σημειώνεται ότι η μη προσαρμογή του Αεροδρομίου μας στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας θα έχει αρνητικότατες συνέπειες σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση πτήσεων, αλλά και στην υποδοχή μεγάλων αεροσκαφών.

 

Μετά την επίσκεψη, ο Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Όπως ανακοινώσαμε τον Οκτώβριο, τα μεγάλης σημασίας έργα αναβάθμισης του Αεροδρομίου μας ξεκίνησαν πριν το τέλος του έτους.

Τα έργα αποσκοπούν στην επιχειρησιακή αναβάθμιση του Αεροδρομίου και συμπεριλαμβάνουν σε πρώτη φάση την υπερύψωση της πίστας (διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης), τη δημιουργία κατάλληλων ραμπών και συνοδά έργα που ξεπερνούν τα 25 – 30 εκατ. Ευρώ. Με την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων και των σχετικών έργων, το συνολικό κόστος θα υπερβεί τα 40 εκατ. Ευρώ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του μεγέθους των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν, είναι η προβλεπόμενη χρήση 140.000 τόνων αδρανών υλικών!

Από την ενημέρωση που είχα, προκύπτει, τόσο για τεχνικούς όσο και για πρακτικούς λόγους, η αναγκαιότητα προσωρινής διακοπής της λειτουργίας του Αεροδρομίου για διάστημα 15 ημερών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2023, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες.

Παρ’ ότι η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του Αεροδρομίου δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση, κατανοώ τους λόγους που την επιβάλουν, πολλώ δε μάλλον όταν υφίστανται οι σοβαρές πιέσεις και απαιτήσεις επιχειρησιακής αναβάθμισης από την EASA. 

Η αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων προς την Κέρκυρα είναι τόσο μεγάλη, που κάνει την ταχύτερη δυνατή εκτέλεση των έργων επιτακτική. Πρέπει σαφώς να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περιορισμού τουριστικών πτήσεων προς το νησί μας, εξαιτίας μη υλοποίησης των απαιτούμενων έργων.

Κατά την συζήτηση με τη Διεύθυνση του Αεροδρομίου ζήτησα να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα έστω και μικρής μείωσης των ημερών που το Αεροδρόμιό μας θα μείνει εκτός λειτουργίας, προκειμένου να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η ταλαιπωρία των πολιτών.

Διευκρινίζω, τέλος, ότι οι αεροδιακομιδές ασθενών με ελικόπτερα θα εκτελούνται κανονικά.»