Δελτια Τυπου

Στ. Γκίκας: «Επικαιροποίηση Μελετών, Ένταξη σε Νέο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα και Νέος Διαγωνισμός για το Αχίλλειο Μουσείο»

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Παναγιώτη Μπαλωμένο είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας. Τα θέματα της ατζέντας ήταν η εξέλιξη των έργων στο Μουσείο του Αχιλλείου και η άμεση πραγματοποίηση εργασιών στο κτήριο Ασάνη.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι, ο εργολάβος θα αποχωρήσει από το έργο αποκατάστασης του Αχίλλειου Μουσείου, διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και πως η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση των μελετών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ακολούθως, με μέριμνα του Υπουργείου Οικονομικών, τα επικαιροποιημένα έργα θα ενταχθούν σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα επαναπροκηρυχθεί διαγωνισμός για την επιλογή νέου αναδόχου. Ο Βουλευτής ζήτησε να παραμείνει ανοιχτό και κατά τους χειμερινούς μήνες το τμήμα του Αχιλλείου που είναι προσβάσιμο, όπως οι κήποι και η αίθουσα του ισογείου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος.

Σχετικά με το κτήριο Ασάνη, ειπώθηκε πως πρόθεση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου είναι να προκηρύξει διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου, μόλις επικαιροποιηθεί η ισχύς του διαχειριστικού δικαιώματος από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε τα εξής:

«Μια αναμενόμενη μεν, αλλά δυσμενής εξέλιξη δε για το Αχίλλειο Μουσείο, αποτελεί η αποχώρηση του εργολάβου από το έργο αποκατάστασης για οικονομικούς λόγους. Παρ’ ολ’ αυτά, πολύ σύντομα, το έργο θα συνεχιστεί σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Δημήτριο Σκάλκο.

Το έργο θα ενταχθεί σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με νέο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί στις αρχές του χρόνου.

Την άλλη εβδομάδα θα λάβει χώρα ευρεία σύσκεψη με τους παραπάνω φορείς υπό την προεδρεία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάςη, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Επιπλέον, έθεσα στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου κ. Παναγιώτη Μπαλωμένο, το ζήτημα της συνεχούς λειτουργίας του Αχιλλείου και τους χειμερινούς μήνες, κατόπιν πρότασης της Προϊσταμένης του Μουσείου, κας Κωνσταντίνας Μαλέσκου. Πράγματι, αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με κάποιες άμεσες παρεμβάσεις στο χώρο και να αυξήσει τα έσοδα του Μουσείου.

Σε ότι αφορά το κτήριο Ασάνη, έπειτα από ενδελεχή έρευνα τους προηγούμενους μήνες, προκύπτει ότι ανήκει πλέον στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η οποία θα προκηρύξει διαγωνισμό για την εύρεση αναδόχου και την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών στο κτήριο. Υπενθυμίζω πως είχα θέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών και Μεταφορών στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας το 2022.

Να πω τέλος, ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχω συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Στέλλα Μενδώνη, όπου θα συζητήσουμε εκ νέου το ζήτημα του Αχιλλείου».