Αρθρα

Ανακολουθία προεκλογικών υποσχέσεων και κυβερνητικών πράξεων στο ΠΑΣΟΚ

Κατά την προεκλογική περίοδο επανειλημμένα είχαμε αναφερθεί στην ανεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ το οποίο έταζε ΅λαγούς με πετραχήλια΅ και μάλιστα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Είχαμε τότε επισημάνει ότι είναι παντελώς ανέφικτο η όποια νέα κυβέρνηση, να αποφύγει τα φοροεισπρακτικά μέτρα εάν ήθελε να μειώσει τα ελλείμματα και να σώσει την οικονομία μας από χρεοκοπία. Κατηγορηθήκαμε από το ΠΑΣΟΚ για προεκλογικού τύπου κινδυνολογίες, αντιρρήσεις και αντιλαϊκή επιχειρηματολογία.

Δυστυχώς για τους έρημους πολίτες αυτής της χώρας, οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν σε μόλις 30 μέρες. Μετά από μία σειρά επικοινωνιακού τύπου καινοτομίες και μεγαλοστομίες που αφομοιώθηκαν μεν καλά από τους πολίτες, αλλά που στην ουσία δημιούργησαν πολλές και κρίσιμες δυσλειτουργίες – όπως η απίστευτη εκκρεμότητα με τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων οι οποίοι όπως πάνε τα πράγματα, θα ξεκινήσουν να αντιλαμβάνονται τα θέματα της αρμοδιότητας τους από τον καινούργιο χρόνο και βάλλε – οι σκεπτόμενοι πολίτες δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Η γελοιοποίηση της χώρας μας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν εμφανής ακόμα και στους αδαείς, μετά το τέχνασμα του ΠΑΣΟΚ να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 στο ψεύτικο 12,5%, ώστε να εμφανίσει πλασματική βελτίωση το 2010. Μία πολιτική απόφαση πού αγγίζει το όριο της ανευθυνότητας όταν το έλλειμμα με τις κατάλληλες πολιτικές στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, θα μπορούσε να περιοριστεί στο 8% για το έτος, όπως με επιχειρήματα κατέδειξε ο πρ, αρμόδιος Υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου. Αλλά και διότι επιβαρύνει σημαντικά την διεθνή πιστοληπτική θέση της χώρας, κάνοντας την διαχείριση της κρίσης ακόμη πιο δύσκολη.

Επίσης το προσχέδιο του άρτι κατατεθέντος προϋπολογισμού για το 2010, αποκαλύπτει την αναξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού και περισσότερους φόρους επιβάλλει και την ανεργία ανεβάζει. Με ένα σύνολο αντιλαϊκών φορομπηχτικών μέτρων εξανεμίζεται πλήρως το ΅περιβόητο΅ επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης αφού η κυβέρνηση ουσιαστικά το παίρνει πίσω με την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Δυστυχώς, το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, αντί να μοιράζεται ισόρροπα μεταξύ της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων, εστιάζεται στα έσοδα αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει το κόμμα της υψηλής φορολογίας. Ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, δεν θα’πρεπε το κράτος να ζητά περισσότερους φόρους από τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται πια ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τελείως διαφορετική πολιτική από εκείνη με την οποία διεκδίκησε και πήρε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Συνεπώς είναι απολύτως απαραίτητο να αναδειχθεί τόσο η ανακολουθία, όσο και η ανετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει και αυτό πρέπει να γίνει συγκροτημένα μέσα από μια αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία με τη νέα Ηγεσία της καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

11-11-2009