Αρθρα

Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και οι τεράστιες απώλειες κρατικών εσόδων

Τις τελευταίες βδομάδες, μέσα στον αρνητισμό και την απαισιοδοξία που ζούμε, αποκαλύπτονται ορισμένα γεγονότα, τα οποία επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι η σήψη και η διαφθορά στη χώρα μας «ζει και βασιλεύει».
Το πρώτο που θα αναφέρω είναι το λαθρεμπόριο των καυσίμων και η συντελούμενη νοθεία τους από ορισμένους «επιτηδείους» της αγοράς. Η απάτη αυτή, η φοροδιαφυγή δηλαδή από τα καύσιμα, κοστίζει στο κράτος πάνω από 1,5 δις ευρώ το χρόνο, αντιστοιχεί με άλλα λόγια, στον ετήσιο μισθό 100.000 συμπολιτών μας που μπορεί να έχασαν το μεροκάματό τους πληρώνοντας τα σπασμένα του «μνημονίου». Δεν είναι άδικο;

Πράγματι τα μεγέθη είναι αυτά, γιατί από κάθε λίτρο βενζίνης που κοστίζει περίπου 1,7 ευρώ, οι φόροι προς το κράτος είναι τα 1,2 ευρώ! Από την άλλη ο καταναλωτής, δηλαδή ο απλός πολίτης που πάει στο βενζινάδικο, όχι μόνο δεν έχει κάποιο όφελος από το λαθρεμπόριο, αλλά ακόμη χειρότερα, το αυτοκίνητό του εκτίθεται σε ρίσκο από τα νοθευμένα ή τα λαθραία καύσιμα αμφίβολης μη-πιστοποιημένης ποιότητας.
Για να χτυπήσει λοιπόν το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στη ρίζα τους, η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή έκανε νόμο του κράτους το λεγόμενο «ισοζύγιο εισροών – εκροών» στα πρατήρια. Δηλαδή, σε μηνιαία βάση, έπρεπε οι ποσότητες που θα πουλούσαν τα πρατήρια να είναι λίγο-πολύ ίσες με τις ποσότητες που θα προμηθεύονταν στην αρχή κάθε μήνα από τα διυλιστήρια. Εάν δεν ήταν, αυτό θα σήμαινε ή ότι λαθραίο καύσιμο μπήκε στο πρατήριο και πουλήθηκε στον καταναλωτή, ή ότι με κρυμμένους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς είχαν αλλοιωθεί οι αντλίες του πρατηρίου, εμφανίζοντας την πώληση μεγαλύτερων ποσοτήτων καυσίμων απ’ ότι πραγματικά είχαν μπει στα οχήματα των καταναλωτών. Δηλαδή μιλάμε για καθαρή κλοπή καύσιμου από τον δύσμοιρο τον καταναλωτή!
Δυστυχώς, κάποιοι επιτήδειοι, «έπεισαν» την κυβέρνηση Παπανδρέου να παγώσει την εφαρμογή του νόμου «εισροών – εκροών», ευνοώντας έτσι τους μεγαλολαθρεμπόρους και τους φοροφυγάδες. Και ενώ το λαθρεμπόριο μεσουρανούσε σε βάρος του εισοδήματος του απλού πολίτη, ζούσαμε μέχρι πολύ πρόσφατα, ένα προκλητικό παιγνίδι πολιτικής επικοινωνίας και προβολής, με στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης για δήθεν αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς στο κύκλωμα εμπορίας καυσίμων, με την προβολή στα ΜΜΕ της «σφράγισης» ελάχιστων πρατηρίων και την απόδοση συγχαρητηρίων στους πολιτικούς προϊστάμενους του ΠΑΣΟΚ.
Το δεύτερο που θα αναφέρω, είναι το θέμα της μη-καταβολής προστίμων στους εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης. Να επισημάνουμε, ότι το κύκλωμα εμπορίας του πετρελαίου θέρμανσης, είναι η αιτία της απώλειας από το κράτος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, διότι μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης πωλούνται παρανόμως για χρήση σε πετρελαιοκίνητα οχήματα. Να σημειώσουμε εδώ ότι μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος, που ονομάζεται «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», οι έμποροι πετρελαίου θέρμανσης οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικές αναφορές με τα στοιχεία των καταναλωτών και τις ποσότητες που τους πούλησαν, ώστε να δικαιολογήσουν τις πωλήσεις και να εισπράξουν από το κράτος το φόρο. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου σταμάτησε την επιστροφή του φόρου στους εμπόρους του πετρελαίου θέρμανσης, εξισώνοντας το φόρο που καταβάλει ο έμπορος στις εταιρείες χονδρικής εμπορίας, με αυτόν που εισπράττει από την λιανική πώληση. Δεν κατάργησε όμως την υποχρέωση των εμπόρων να υποβάλλουν τα στοιχεία των πωλήσεων ηλεκτρονικά στο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» για έλεγχο. Όμως, μη έχοντας πλέον ουσιαστικό οικονομικό κίνητρο, πολλοί έμποροι σταμάτησαν να υποβάλλουν τα στοιχεία των πωλήσεών τους, με αποτέλεσμα να τους επιβάλλονται συνεχώς πρόστιμα από το Υπουργείο Οικονομικών. Έτσι τα όποια ποσά φόρων έμενε να τους επιστραφούν, αποφασίστηκε να συμψηφιστούν με τα πρόστιμα και τα φορολογικά χρέη των εμπόρων. Όμως ο προερχόμενος από το ΣΔΟΕ, Γενικός Γραμματέας Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων κ. Καπελέρης αποφάσισε, εν γνώσει των πολιτικών του προϊσταμένων, την αναστολή επιβολής προστίμων στους εμπόρους καθώς και ποια πρόστιμα θα διαγραφούν ή με ποιες οφειλές θα συμψηφιστούν! Δηλαδή έχουμε άλλο ένα «πεδίο δόξης λαμπρόν» διαπλοκής, μεροληψίας, βολέματος ημετέρων, κλπ., με αποτέλεσμα να χάνονται κρατικά έσοδα σε βάρος του απλού πολίτη. Ευτυχώς που εσχάτως το θέμα άρχισε να απασχολεί τη Δικαιοσύνη.
Τέλος το τρίτο θέμα, είναι η πανθομολογούμενη διαφθορά στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους, με τις σκανδαλώδεις «περαιώσεις» οφειλών προς το Δημόσιο. Σε δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι απώλειες εσόδων του κράτους από το «κύκλωμα» και τους φοροφυγάδες. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το σκάνδαλο που ανέδειξε η δικαιοσύνη, η υπόθεση δηλαδή περαίωσης ποσού 620.000 ευρώ, που «έκλεισε» με μόλις 20.000! Τι και αν, ο κ. Καπελέρης παραιτήθηκε; Αυτό που πρέπει να γίνει επιτέλους, είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι και ορθά δομημένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι φοροφυγάδες και οι λίγοι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετέχουν στο «κύκλωμα». Αυτό είναι και ένα βασικό «στοίχημα» του Αντώνη Σαμαρά για την πατριωτική κυβέρνηση της επόμενης μέρας.
Είναι αδιανόητο, ο λαός, ο έντιμος Έλληνας πολίτης, να πληρώνει και πάλι τα κλεμμένα έσοδα του κράτους, είτε χάνοντας τη δουλειά του, ή στη καλύτερη περίπτωση χάνοντας το 30 – 40% των αποδοχών του. Δεν πάει άλλο! Οι ΄Ελληνες πολίτες οδηγούνται στην οικονομική εξαθλίωση, στην φτώχεια και στην ανέχεια. Είναι πια καιρός να πληρώσουν όλοι αυτοί που πλούτισαν παράνομα και εξέθρεψαν το κύκλωμα της διαπλοκής – διαφθοράς, μεταξύ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΚΡΑΤΟΥΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Φτάνει πια! Ο λαός δεν το ανέχεται και δεν αντέχει κι άλλη υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου! Τελεία και παύλα.-

Φωτογραφίες
An Image Slideshow
Τελευταία Νέα – Δελτία Τύπου
Στέφανος Γκίκας: «Το Πολυνομοσχέδιο δεν υπηρετεί το Εθνικό Συμφέρον και οδηγεί τον Ελληνικό λαό στην φτώχεια και στην ανέχεια…»
Επίσκεψη Στέφανου Γκίκα στον ΟΛΚΕ
Οι επισημάνσεις Στ. Γκίκα στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
Συνάντηση Στ. Γκίκα με το Σωματείο Πυροσβεστών Πυρόσβεσης Διάσωσης
Στέφανος Γκίκας: «Δεν περισσεύει κανείς»
Στ. Γκίκας: «Καλώ όλα τα μέλη της ΝΔ να λάβουν μέρος στην εσωκομματική διαδικασία»