Η Εικόνα του «Αυτόματου Πιλότου» Βλάπτει στα Ελληνοτουρκικά…

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα*

Τα τελευταία 2 χρόνια η τουρκική προκλητικότητα, τόσο στο επίπεδο της αναθεωρητικής ρητορικής, όσο και κυρίως στο επιχειρησιακό πεδίο, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως Ελληνικά και Κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών και κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου. Εσχάτως δε η τουρκική προκλητικότητα αναβαθμίστηκε αφού τα Ελληνικά μικρονήσια που μέχρι τώρα αποτελούσαν για τους Τούρκους «γκρίζες ζώνες», έγιναν ξαφνικά «τουρκικά», ενώ και επιχειρησιακά οι τουρκικές ενέργειες οδηγούν με μαθηματικό τρόπο σε θερμό επεισόδιο.
Η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης σε κυβερνητικό επίπεδο απαιτεί σοβαρότητα, εμπειρία, νηφαλιότητα και βεβαίως αποφασιστικότητα η οποία φαίνεται από την ταχύτητα λήψεως των αποφάσεων και των ενεργειών που θα ακολουθήσουν. Δυστυχώς, η εικόνα που περνάει η κυβέρνηση Τσίπρα στην διαχείριση των Ελληνοτουρκικών, είναι η εικόνα του «αυτόματου πιλότου» και μοιραία τα μηνύματα που στέλνονται προς την γειτονική χώρα, είναι μηνύματα ηττοπάθειας που φανερώνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στις δυνατότητές μας, μηνύματα που εκλαμβάνονται ως αδυναμία και έχουν εκτραχύνει τους Τούρκους σε υπέρμετρο βαθμό.
Επειδή όμως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – παρά τις μεγάλες περικοπές στους λειτουργικούς προϋπολογισμούς και στα εξοπλιστικά προγράμματα – εξακολουθούν, πιστεύουμε, να διατηρούν σημαντική ισχύ και αποτρεπτική ικανότητα, να είναι καλά εκπαιδευμένες και να έχουν υψηλό ηθικό, θα περίμεναν οι Έλληνες πολίτες μια διαφορετική διαχείριση από πλευράς κυβερνήσεως. Δεν αρκεί μόνον η – συνήθως καθυστερημένη – αντίδραση στο επίπεδο των Διεθνών Οργανισμών και οι δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση.
Μια σοβαρή χώρα που είναι – υποτίθεται – αξιόπιστος συνομιλητής συμμάχων και ετέρων και εμπνέει σεβασμό προς την διεθνή κοινότητα, αφού οι παράγοντες και οι συντελεστές ισχύος της χώρας διατηρούνται ισχυροί, ξεκαθαρίζει a priori την στάση και την θέση της. Ειδικά στην περίπτωση Ελλάδος – Τουρκίας τα πράγματα είναι «γραμμένα» και συμπεφωνημένα και από τις δύο χώρες που είναι σύμμαχοι και μέλη του ΝΑΤΟ. Αναφέρομαι στα τακτικά εγχειρίδια της Συμμαχίας, όπου με σαφήνεια περιγράφονται οι ενέργειες που χαρακτηρίζονται ως «Εχθρική Πρόθεση» ( Hostile Intend), ή ως «Εχθρική Ενέργεια» (Hostile Act), καθώς και οι Κανόνες Εμπλοκής (Rules of Engagement) που συνδέονται με τις ενέργειες αυτές. Βεβαίως πέρα και πάνω από οποιονδήποτε Κανόνα Εμπλοκής υπάρχει το αναφαίρετο Δικαίωμα της Αυτοάμυνας (Inherent Right of Self Defense), που ακόμη και αυτό δεν «αποδεσμεύεται» από την κυβέρνηση…
Μια σοβαρή χώρα λοιπόν, ξεκαθαρίζει προς όλους, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, κλπ, και φυσικά προς την Τουρκία, ότι είναι μεν χώρα φιλειρηνική, ότι σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, ότι υπηρετεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, την ειρήνη και την σταθερότητα, αλλά εάν διακυβεύονται Εθνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα και οι προκλήσεις φθάσουν και ξεπεράσουν το επίπεδο της «Εχθρικής Πρόθεσης», τότε συγκεκριμένοι Κανόνες Εμπλοκής θα έχουν ήδη αποδεσμευτεί και θα υπάρξει ανάλογη απάντηση «άνευ ετέρας». Όσο δεν γίνεται ξεκάθαρο αυτό, η εικόνα του «αδύναμου» που «καταπίνει» την μια μετά την άλλη τις προκλήσεις και τις ταπεινωτικές συμπεριφορές και διεκδικήσεις της γείτονος, θα συνεχίζει να τροφοδοτεί την αλαζονεία και τον παραλογισμό της Άγκυρας.
Χρέος της κυβέρνησης Τσίπρα και της κάθε κυβέρνησης, είναι να εξασφαλίζει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το προσωπικό, τα μέσα και τις δυνατότητες για να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στα έργα και την αποστολή τους όπως αυτά καθορίζονται και απορρέουν από την Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ). Και στα έργα αυτά περιλαμβάνονται τόσο η διασφάλιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας στο Αιγαίο, όσο και η ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού και η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Μεγαλονήσου.
Θεωρώ λοιπόν ότι δεν υπηρετείται το Εθνικό συμφέρον, όταν για πολλοστή φορά δεν απαντάται μια «Εχθρική Ενέργεια» όπως ο εμβολισμός του “ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ”, η παρεμπόδιση του ΥΕΘΑ να προσεγγίσει τα Ίμια, η «επακούμβηση» της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, κλπ. Προϋπόθεση βεβαίως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν το επίπεδο ετοιμότητας, εκπαίδευσης και δυνατοτήτων, που ο ΥΕΘΑ κ. Καμμένος μας διαβεβαιώνει ότι έχουν και που δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε.
Οψόμεθα λοιπόν…

*ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΗΝ 27η  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018, ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ xrimaonline.gr