Συνέντευξη του Στέφανου Γκίκα στο “Corfupress”, που δημοσιεύθηκε την 4η Μαΐου 2012

Τι απαντά ο υποψήφιος της ΝΔ Στ. Γκίκας για τους φόρους, το μνημόνιο, την ανάπτυξη της Κέρκυρας, τα νέα μέτρα, τους συνυποψηφίους του και τα άλλα κόμματα.

1. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την ανάπτυξη της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαπόντιων Νησιών ;

Οι προτάσεις μου στρέφονται σε 3 άξονες:
Πρώτον, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσω της ανάδειξης επώνυμων τοπικών προϊόντων ιδιαίτερης προέλευσης, με χρηματοδότηση από υπάρχοντα αδιάθετα κονδύλια της ΕΕ.
Δεύτερον, την προσέλκυση επενδύσεων μέσω ολοκλήρωσης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού του νησιού μας, καθώς και την ολοκλήρωση των υποδομών όπως στους δρόμους και τα λιμάνια μας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του ΕΣΠΑ και της διεκδίκησης μεταφοράς πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από άλλες μη παραγωγικές περιοχές.
Τρίτον, την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κέρκυρα μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού με έμφαση στην ανάπτυξη του καταδυτικού και θρησκευτικού τουρισμού. Έχω ήδη εκπονήσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα που αναφέρεται στις συγκεκριμένες μορφές.

2. Ποια είναι η θέση σας για το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ;

Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς, και όπως κι εγώ εδώ και μήνες έχω τοποθετηθεί, το χαράτσι θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί μαζί με το ΕΤΑΚ με έναν ενιαίο ήπιο φόρο. Επίσης έχει αναγγελθεί η τραπεζική ελάφρυνση των δανείων με τον ορισμό της δόσης στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Ελπίζω η πρόταση μου για «κούρεμα» στα δάνεια 30% να προωθηθεί τελικά και να γίνει αποδεκτή, γιατί θα δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

3. Είστε «μνημονιακός» ή «αντιμνημονιακός» ;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που να μην είναι «αντιμνημονιακός». Ωστόσο η παράταξή μας επέλεξε το δρόμο της συνεργασίας με την Ε.Ε. μέσω της δανειακής σύμβασης του Νοεμβρίου, προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα δημοσιονομικά της χώρας και να μην προκληθεί άναρχη χρεοκοπία. Επίσης ήταν μια αναγκαιότητα για να μην συμπαρασυρθεί ο ευρωπαϊκός νότος σε ένα ντόμινο που θα προκαλούνταν από τα κερδοσκοπικά funds. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την περικοπή κατά 100 δις του χρέους μας σε ομόλογα και το νέο χαμηλότοκο και μακροπρόθεσμο δανεισμό μας, η ΝΔ επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., ο οποίος είναι και η μόνη ρεαλιστική επιλογή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Έχει δεσμευτεί ήδη ο Αντώνης Σαμαράς να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, τα οποία να είναι δίκαια και ταυτόχρονα να αρθούν οι αδικίες που έχουν γίνει στους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και σε άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι.

4. Ποια η άποψη σας για τις υπόλοιπες υποψηφιότητες της παράταξης σας ;

Πιστεύω ότι όλοι οι συνυποψήφιοι μου είναι αξιόλογες προσωπικότητες και σίγουρα ο καθένας μας αγωνίζεται για να περάσει το μήνυμα ότι η ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ δεν συνιστά κομματική αλαζονεία αλλά εθνική αναγκαιότητα. Ο δικός μου αγώνας έχει επιπρόσθετα το χαρακτηριστικό της ανανέωσης των προσώπων της πολιτικής σκηνής.

5. Ποια είναι η άποψη σας για την παράταξη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και της «Χρυσής Αυγής» ;

Πιστεύω ότι το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν στον Ελληνικό λαό είναι εσφαλμένο και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι αρκεί η άρνηση μας στην ολική ή μερική πληρωμή των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από την Ελληνική Βουλή. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό οι υπογραφείσες δανειακές συμβάσεις είναι δεσμεύσεις που δεν μπορούν να αποφευχθούν αλλά μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης όπως ήδη έχει κάνει η ΝΔ. Μονομερής διαγραφή χρέους σημαίνει απλά επιστροφή στη δραχμή που είναι καταστροφικό σενάριο.
Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευθεί για την κατάργηση του νόμου περί ιθαγένειας, ο οποίος έχει γίνει αιτία να γίνει η πατρίδα μας τόπος προσέλκυσης λαθρομεταναστών, και έχει δεσμευτεί επίσης για την επαναπροώθησή τους στις πατρίδες τους.

6. Ποια μέτρα πιστεύετε ότι θα ληφθούν τον Ιούνιο και ποια τα αντίστοιχα ισοδύναμα που θα πάρει μια κυβέρνηση στην οποία είτε θα συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία είτε θα κυβερνά αυτοδύναμα ;

Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε ο προϋπολογισμός να μην είναι ελλειμματικός και αυτό όπως ήδη ανέφερα θα γίνει με άντληση πόρων από πηγές που δεν επηρεάζουν τους οικονομικά ευάλωτους και δεν πρόκειται για προσθήκη νέων φόρων στους πολίτες. Για παράδειγμα μια τέτοια πηγή εξεύρεσης εσόδων είναι ο φόρος στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ευελπιστώ ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας καθώς και η εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου θα επιτρέψουν στη νέα κυβέρνηση να άρει σταδιακά τα άδικα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και θα μας επιτρέψει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να επιτύχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

7. Είσαστε αισιόδοξος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα ; Πιστεύετε ότι υπάρχει δυνατότητα ανάσχεσης της κακής δημοσιονομικής κατάστασης ;

Είμαι αρκετά προβληματισμένος αλλά θέλω να πιστεύω ότι στις 7 Μαΐου θα υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση για να μπορέσει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα. Καταλαβαίνετε ότι μια συνεργασία με πολλές παρατάξεις φέρνει στο προσκήνιο διενέξεις που ξεκινούν από την διαφορετική πολιτική αντίληψη που κάθε παράταξη έχει. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να μπορέσουμε να στείλουμε το μήνυμα της ισχυρής επιλογής με σαφή κατεύθυνση και επομένως την προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος.