Αρθρα

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Άλλος ένας μύθος της Αριστεράς διαλύθηκε…

Με το σύνθημα «INVEST IN PEACE NOT IN WAR», δηλαδή «Επενδύστε στην Ειρήνη – Όχι στον Πόλεμο», χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, δηλώνοντας την εναντίωσή τους στην δέσμευση των 28 ηγετών του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις Αμυντικές τους Δαπάνες για την ισχυροποίηση της Συμμαχίας, αλλά και στην απόφασή τους για περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ως Οργανισμού, σε πολεμικές και όχι μόνον επιχειρήσεις και αποστολές. Ανάμεσα σ’ αυτούς και πολλοί οπαδοί και θιασώτες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μιας Αριστεράς που μόλις πριν από 3 χρόνια, είχε επιλέξει τον κ. Αλέξη Τσίπρα ως εκπρόσωπό της στις Ευρωπαϊκές Εκλογές…
Οι αποφάσεις των ηγετών, όπως ο ίδιος ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανέφερε, περιλαμβάνουν ουσιαστικά την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της Τρομοκρατίας και στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» με την συμμετοχή του ΝΑΤΟ πια, ως συνόλου, στην «Συμμαχία των Προθύμων» κατά του ISIS. Την διατήρηση και επαύξηση του Σώματος των 13.000 νατοϊκών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, χαιρετίζοντας μάλιστα την αύξηση των εκεί στρατευμάτων από ορισμένα κράτη-μέλη. Παράλληλα οι νατοϊκοί ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίζει να εκπαιδεύει τον Στρατό του Ιράκ, ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η απόφασή τους για την αναβαθμισμένη συμμετοχή των νατοϊκών Ειδικών Δυνάμεων, που θα παρέχουν «αντιτρομοκρατική εκπαίδευση» με ειδικά εκστρατευτικά σώματα στις χώρες που κινδυνεύουν.
Τέλος, η επαναβεβαίωση της δέσμευσης των κρατών – μελών να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους, εκ των οποίων το 20% να διοχετευθεί σε μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και προς συγκεκριμένες στρατιωτικές δυνατότητες, καθώς και η με μορφή δασκάλου προς μαθητές, «παραίνεση» του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump προς τους άλλους ηγέτες για «πιστή συμμόρφωση», αποδεικνύουν ότι το ΝΑΤΟ πράγματι έχει αποφασίσει να αυξήσει τις παρεμβατικές του δυνατότητες πρακτικά σε όλο τον πλανήτη και να αναβαθμίσει τις δυνατότητες αποτροπής απέναντι στην Ρωσία. Για την ιστορία, σήμερα μόνον οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Εσθονία έχουν υπερβεί τον στόχο του 2% στις Αμυντικές Δαπάνες…
Ανάμεσα στους νατοϊκούς ηγέτες, περιχαρής και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν έβαλε βέβαια γραβάτα, τονίζοντας – τι άλλο – την διαφορετικότητά του ως καθαρόαιμος αριστερός. Αλλά ανατρέχοντας στις ομόφωνες αποφάσεις της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής, ανασύρω στη μνήμη μου τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το «κακό» ΝΑΤΟ που «γεννά πολέμους» και την «απαράδεκτη» συμμετοχή του στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, κλπ, και δεν μπορώ παρά να «υποκλιθώ» με την σημερινή του μετάλλαξη.
Να θυμίσω ότι μόλις πριν από 3 χρόνια, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014 και ενώ στην Ουαλία βρίσκονταν σε εξέλιξη μια άλλη σημαντική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την συμμετοχή του Barack Obama αλλά και του Αντώνη Σαμαρά, ο πρ. Υπουργός και νυν Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, από το βήμα της Βουλής, επικαλούμενος μάλιστα επίσημη απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούσε την διάλυση του ΝΑΤΟ και την αποχώρηση της Ελλάδας από την Συμμαχία. Ούτε 3 χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της στην περαιτέρω ισχυροποίηση της Συμμαχίας και στην αύξηση της παρεμβατικότητάς της, διαλύοντας ακόμα ένα μύθο της δήθεν αριστεράς που μας κυβερνά.

 

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα*
*τ.Βουλευτής Κερκύρας (ΝΔ), Πρ. Εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΘΑ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΙΟΥ 2017 ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.xrimaonline.gr