Αρθρα

Εντείνεται ο προβληματισμός στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Η εξαιρετική βιασύνη του ΥΕΘΑ Ε. Βενιζέλου να κλείσει άρον-άρον πολλά και σοβαρά θεσμικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων με τη μορφή ενός πολυνομοσχεδίου το οποίο κατετέθη και άρχισε να συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής 4-5 ημέρες πριν την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη και μεσούσης της περιόδου των έντονων ζυμώσεων πριν τον ανασχηματισμό, μία εξήγηση μπορεί να έχει. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ επιθυμούσε να παραμείνει στο ίδιο πόστο και με πρόσχημα την σε εξέλιξη σοβαρή αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία, το πέτυχε. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η βιαστική κατάθεση ενός νομοσχεδίου και αριθμού τροπολογιών που περιλαμβάνουν τόσο διαφορετικά μεταξύ τους θέματα αλλά εξόχως σημαντικά: από το σύστημα Εξέλιξης και Ιεραρχίας των Αξιωματικών που αλλάζει εκ βάθρων, μέχρι τη Δομή Διοίκησης και τη Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα Εξοπλιστικά Προγράμματα, τα ΑΩ, τις ριζικές αλλαγές στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έως τη μονιμοποίηση των Εθελοντών Μακράς Θητείας, τη ρύθμιση Στρατολογικών θεμάτων και αναπήρων πολέμου, τη σύσταση του νέου Σώματος των Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων, την εξαγγελία ενός νέου θεσμού για προσλήψεις Εφέδρων, ακόμα και ρυθμίσεις για τη φορολόγηση του πτητικού επιδόματος των πιλότων, κ.α.

Όλα αυτά συζητούνται την τρέχουσα περίοδο στο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά οι διαδικασίες που προηγήθηκαν ήταν τουλάχιστον ασυνήθιστες για τις Ε.Δ., αφού τα Γενικά Επιτελεία δεν συμμετείχαν – ως όφειλαν – στην εκπόνηση του νομοσχεδίου. Παρέλαβαν το κείμενο μόλις προ μηνός και αφού η πολιτική ηγεσία το είχε ανακοινώσει στους δημοσιογράφους, και κλήθηκαν μέσα στον Αύγουστο να παρουσιάσουν τις απόψεις τους οι οποίες όμως ελάχιστα λήφθηκαν υπόψη.

Το πολυνομοσχέδιο ήδη συναντά την αντίδραση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, των αποστράτων, αλλά και εν ενεργεία στελεχών των Ε.Δ., οι οποίοι με κάθε τρόπο εκδηλώνουν την αντίθεσή τους. Όλοι βεβαίως περίμεναν το βασικό νομοσχέδιο για τη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών, διότι πράγματι ο νόμος του 1996 έπρεπε να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Αντ’αυτού όμως κατετέθη ένα ανομοιογενές σύνολο διατάξεων που προκαλεί μάλλον σύγχυση παρά ξεδιαλύνει τα πράγματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και που στο όνομα του «εκδημοκρατισμού του Στρατεύματος», προκαλεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις που ενδεχόμενα θα έχει τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των Ε.Δ., όσο και στην διασφάλιση της αντικειμενικότητας των κρίσεων και της αξιοκρατίας, καθώς και στην ομαλότητα των διαδικασιών του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και των Εξοπλισμών.

Βεβαίως όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και εφόσον τελικά ο νόμος Βενιζέλου ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα από την Βουλή, θα δοκιμαστεί και θα κριθεί στην πράξη και σε βάθος τουλάχιστον διετίας-τριετίας. Οι πολλοί διαφωνούντες εκ των στελεχών των Ε.Δ., ας μην ανησυχούν. Δεν έχουν παρά να περιμένουν, αφού γνωρίζουν ότι στη Δημοκρατία μας πολλοί νόμοι έχουν «προσωρινό» χαρακτήρα και ενίοτε διαρκούν όσο η θητεία ενός υπουργού ή μιας κυβέρνησης….

13-09-2010