Δελτια Τυπου

Η ευρεία απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, η δημοπράτηση των έργων και η ταχεία δρομολόγησή τους, θα φέρει μια ανάσα ανάπτυξης στη χειμαζόμενη οικονομία μας και πρέπει να επιδιωχθεί συγκροτημένα

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Χρήστο Σκούρτη και αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΙΝ, είχε πριν λίγες ημέρες ο Αν. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας. Ο κ. Γκίκας ενημερώθηκε για την πορεία των έργων και μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και για τον ευρύτερο προγραμματισμό των τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.
Ο κ. Γκίκας μετέφερε στον κ. Σκούρτη διάφορα αιτήματα φορέων και κατοίκων του νησιού μας για αναγκαίες παρεμβάσεις αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, όπως παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, έργα προστασίας από πτώσεις λίθων, έργα ομβρίων κλπ.
Μετά την συνάντηση ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών μου, επισκέφτηκα τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Χρήστο Σκούρτη, ο οποίος μαζί με αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΙΝ, με ενημέρωσαν εκτενώς για τα προγραμματιζόμενα τα έτη 2012-13, τεχνικά έργα στο νομό μας. Φεύγω αισιόδοξος με αυτά που ελέχθησαν, διότι αν πράγματι ο προγραμματισμός των έργων υλοποιηθεί, τότε θα μιλάμε για ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά το οδικό δίκτυο και τις λιμενικές υποδομές της Κέρκυρας.
Οφείλω να επισημάνω, ότι οι παρατηρηθείσες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων το χρόνο που πέρασε, οφείλονται κυρίως στην γραφειοκρατία και στις ατέλειες του «Καλλικράτη», καθώς και στο γεγονός ότι η ανάληψη του ελέγχου του ΕΣΠΑ από την ΠΙΝ έγινε την 1η Ιουλίου 2011.
Από την ενδελεχή ενημέρωση σταχυολογώ τα παρακάτω:

Πρώτον, για τα έργα οδικής ασφάλειας της επαρχιακής οδού Κέρκυρας – Πέλεκα, προϋπολογισμού 2.190.000 ευρώ, υπάρχει η Εντολή Δημοπράτησης και μέσα στο 2012 αναμένεται να ξεκινήσουν.
Δεύτερον, η Παράκαμψη Αυλιωτών Π/Υ 4.100.000 ευρώ, καθώς και το υποέργο της Ανακατασκευής της οδού Εθνικής Αντιστάσεως Π/Υ 1.200.000 ευρώ, αναμένεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να δρομολογηθούν μέσα στο 2012.
Τρίτον, η τροποποίηση της μελέτης – λόγω αστικοποίησης της περιοχής – των έργων στην Εθνική οδό Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας και η έναρξη των σχετικών παρεμβάσεων, αναμένεται επίσης το 2012.
Έθεσα στον κ. Σούρτη, μετ’ επιτάσεως το θέμα της συντήρησης των οδικών δικτύων του Νομού μας και μου έθεσε υπόψη ότι μόλις προ ολίγων ημερών, υπεγράφησαν οι σχετικές Συμβάσεις (από τα ΚΑΠ) για τη συντήρηση δρόμων του Βορείου Συγκροτήματος ύψους 330.000 ευρώ, του Νοτίου Συγκροτήματος ύψους 300.000 ευρώ και του κεντρικού οδικού δικτύου, ύψους επίσης 300.000 ευρώ. Αν και εκτιμώ ότι τα ποσά αυτά είναι εξόχως ανεπαρκή, πιστεύω ότι θα βελτιώσουν έστω και μερικώς την κατάσταση στο οδικό μας δίκτυο.
Προς υπογραφήν Σύμβασης βαίνει και το έργο των αναγκαίων παρεμβάσεων στην οδό Κέρκυρας – Λευκίμμης, Π/Υ 250.000 ευρώ. Επίσης ολοκληρώθηκε η μελέτη του έργου βελτίωσης του οδοστρώματος, παρεμβάσεις ομβρίων κλπ, του δρόμου Μπενίτσες – Μωραίτικα και Γέφυρα Γιατρών – Σκριπερό, Π/Υ 4.000.000 ευρώ έκαστο, και συνεπώς η Π.Ε. Κέρκυρας είναι σε θέση το επόμενο τρίμηνο, να καταθέσει πρόταση για ένταξη των δύο αυτών έργων στο ΕΣΠΑ.
Σημαντικό είναι και το νέο έργο της αποκατάστασης της στατικής επάρκειας της γέφυρας του Ποταμού, Π/Υ 400.000 ευρώ, το οποίο πήρε πρόσφατα την έγκριση του ΚΑΣ και αναμένεται να δημοπρατηθεί στους πρώτους μήνες του 2012.
Τέλος και σε ότι αφορά στις λιμενικές υποδομές, από την ενημέρωση προέκυψε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, θα συνεχιστεί η εργολαβία που είχε διακοπεί στον υπήνεμο μόλο με εκτιμώμενο πέρας εντός του 2013. Σε ότι αφορά στον προσήνεμο μόλο των κρουαζιεροπλοίων, παρότι εγκρίθηκαν 2.000.000 ευρώ, δεν καλύπτεται το έργο, και τα υπολειπόμενα 7 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε μέσα στο 2012 να ξεκινήσει η επόμενη φάση του έργου.
Θεωρώ ότι το 2012, που θα είναι ούτως ή άλλως χρόνος κρίσιμος για την Πατρίδα μας και βεβαίως για την Κέρκυρα, η ευρεία απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, η ένταξη ώριμων αλλά ουσιαστικών μελετών, η δημοπράτηση των έργων και η ταχεία δρομολόγησή τους, θα φέρει μια ανάσα ανάπτυξης στη χειμαζόμενη οικονομία μας και γι αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί συγκροτημένα από τους αρμόδιους φορείς. Η γραφειοκρατία του «Καλλικράτη» πρέπει επιτέλους να «νικηθεί» και θεωρώ ότι η ΠΙΝ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.»