Δελτια Τυπου

Το θέμα του διαφορετικού ΦΠΑ σε Αιγαίο – Ιόνιο, την βελτίωση των υποδομών στην Κέρκυρα καθώς και προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας στα Ιόνια ζήτησε ο Στέφανος Γκίκας στο Συνέδριο της ΝΔ

Δευτέρα, 01 Ιούλιος 2013
Θέματα που απασχολούν την Κέρκυρα αλλά και ευρύτερα την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έθεσε από του βήματος του 9ου Συνεδρίου της ΝΔ, απευθυνόμενος στην ολομέλεια, ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του κόμματος Στέφανος Γκίκας. Ο κ. Γκίκας συγκεκριμένα, έθεσε το θέμα του διαφορετικού ΦΠΑ σε Αιγαίο – Ιόνιο και εν γένει των διαφορετικών πολιτικών που εφαρμόζονται, ζήτησε την ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων του ΠΔΕ που προορίζονται για τα Ιόνια και ειδικότερα για την Κέρκυρα, για βελτίωση των πεπαλαιωμένων υποδομών στο Νομό, ενώ αναφερόμενος στην τεράστια ανεργία που βιώνουμε στην Κέρκυρα και στα Ιόνια, ζήτησε αύξηση του αριθμού των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας, αλλά και επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησής τους.

Ο κ. Γκίκας τοποθετήθηκε επίσης και για θέματα που απασχολούν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ζήτησε την άμεση διόρθωση των αδικιών που έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί τα τελευταία χρόνια.

Τα κυριότερα αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Γκίκα, παρατίθενται κατωτέρω:

«Φίλες και φίλοι, αγαπητοί Σύνεδροι,

Δεν γεννάται καμία αμφιβολία ότι η Πατρίδα μας διέρχεται δύσκολες στιγμές. Όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες βιώνουν φτώχεια, ανέχεια, εξαθλίωση. Η δυστυχία απαντάται ολοένα και συχνότερα. Οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν πια δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η κατάσταση αυτή πρέπει σύντομα να αλλάξει. Ήδη τον τελευταίο χρόνο, η τρικομματική κυβέρνηση, παρήγαγε σημαντικό έργο, επανέφερε την χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη της χώρας μας και απομάκρυνε οριστικά ελπίζω, τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η κυβέρνηση του οποίου βάζει τα θεμέλια για να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση, να ανακάμψει η οικονομία μας και να έλθει επιτέλους η πολυπόθητη ανάπτυξη στις αρχές – όπως όλοι περιμένουμε – του 2014.

Βεβαίως, σήμερα έχουμε αλλαγή του σκηνικού, έχουμε μια δικομματική κυβέρνηση, μια συγκυβέρνηση. Μπορεί πολλά στελέχη μας να μην αισθάνονται ικανοποιημένα από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά στην κατάσταση που είμαστε, η δικομματική υπηρετεί το Εθνικό συμφέρον και πρέπει όλοι, φίλες και φίλοι, να την στηρίξουμε. Ελπίζω σύντομα να δούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Φίλες και Φίλοι, εδώ και τρία χρόνια ως Αν. Τομεάρχης και μετέπειτα ως Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του κόμματός μας, παρακολούθησα από πολύ κοντά τα τεκταινόμενα στο χώρο της Άμυνας. Πρέπει να το παραδεχτούμε, ότι η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιδεινωθεί. Μπορεί ακόμη να μην έχει επηρεαστεί η αποτρεπτική ικανότητά τους, αλλά οι λειτουργικές δαπάνες των Όπλων έχουν μειωθεί πάνω από το 50% σε σχέση με το 2009, η αμυντική βιομηχανία ασφυκτιά, ενώ τα στελέχη μας έχουν υποστεί ανηλεείς περικοπές στα εισοδήματά τους, που στους εν ενεργεία φτάνουν το 45%, ενώ στους αποστράτους προσεγγίζουν ακόμη και το 60%. Το κλίμα συνεπώς στην στρατιωτική οικογένεια είναι βαρύ. Στο πλαίσιο αυτό, με ικανοποίηση ακούσαμε στην ομιλία του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά, την ειδική αναφορά στους στρατιωτικούς και στην αναγνώριση της προσφοράς τους στην Πατρίδα. “Τους αξίζει περισσότερος σεβασμός και πολύ καλύτερη μεταχείριση”, είπε ο Πρόεδρος, και έτσι είναι. Η Πατρίδα, η Ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να αποδώσει στους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, τα οφειλόμενα και να διορθώσει τις αδικίες. Και πρέπει να το πράξει πολύ σύντομα, για να επιστρέψουν κοντά μας, εδώ που παραδοσιακά ανήκουν.

Φίλες και Φίλοι, θα αναφερθώ επ’ ολίγον και στην ιδιαίτερή μου πατρίδα την Κέρκυρα, τα Ιόνια Νησιά, που αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμένα προβλήματα. Είναι και αυτή μια νησιωτική περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, πλην όμως υπάρχει διαχωρισμός – διαφορά πολιτικών απ’ αυτές που εφαρμόζονται στο Αιγαίο. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να υπάρχει διαφορά στον ΦΠΑ σε Αιγαίο – Ιόνιο, ή διαφορετικές διαδικασίες π.χ. στους δημοσίους υπαλλήλους κλπ. Πρέπει να υιοθετηθεί ενιαία δέσμη πολιτικών για όλες της νησιωτικές περιοχές!

Επίσης, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ειδικότερα η Κέρκυρα – όσο περίεργο και αν ακούγεται – στερείται βασικών υποδομών, αλλά ακόμα και οι υφιστάμενες, χρήζουν μειζόνων παρεμβάσεων (π.χ. στο οδικό δίκτυο). Είναι συνεπώς απαραίτητη, η σημαντική αύξηση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που προορίζονται για τα Ιόνια (και ειδικότερα για την Κέρκυρα), για την βελτίωση των πεπαλαιωμένων υποδομών και την επίτευξη ισόρροπης ανάπτυξης.

Και τέλος, επειδή η ανεργία στην ευρύτερη περιοχή μας – παρά τον Τουρισμό – καλπάζει, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα σε προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Η αύξηση του αριθμού των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησής τους είναι μονόδρομος τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Κλείνοντας αγαπητοί Σύνεδροι, και παρά τις Κασσάνδρες, είμαι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας του Αντώνη Σαμαρά θα πετύχει τους στόχους της και πολύ σύντομα – περισσότερο απ’ ότι κάποιοι νομίζουν – θα έλθουν οι πολυπόθητοι ρυθμοί ανάπτυξης, θα διορθωθούν οι αδικίες και τα κακώς κείμενα και θα διαχυθούν στην κοινωνία τα οφέλη μιας ευημερούσας χώρας.»

9. synedrio nd 28-6-2013

9. synedrio nd 29-6-2013 omilia

9. synedrio nd 29-6-2013 omilia2